Boekrecensie: Meer nachtlichtjes

Meer Nachtlichtjes boek

Algemene informatie
Volledige titel: Meer nachtlichtjes
Uitgeverij: Mana
Auteur: Anne Civardi, Kate Petty, Joyce Dunbar, Louisa Somerville met een inleiding van David Fontana (Vertaling uit het Engels door Anke ten Doeschate)
ISBN: 978 90 491 0664 5
Aantal pagina’s: 144
Prijs: 15,00 euro
Leeftijd: 4 t/m 8 jaar

Over het boek
Meer nachtlichtjes is het langverwachte vervolg op het succesvolle Nachtlichtjes. Ook dit boek vormt kennismaking met meditatie voor een nieuwe generatie: je kind(eren). Samen met je kind kun je de boodschap achter deze twintig betoverende, prachtig geïllustreerde verhalen ontdekken.

Door de verhalen voor het slapengaan hardop voor te lezen zul je:
– de fantasie van je kind prikkelen en ontwikkelen
– je kind leren om zijn aandacht ergens op te richten en zijn angsten los te laten
– je kind helpen om op zichzelf te vertrouwen en zelfverzekerd in het leven te staan

Over de auteurs
– Professor David Fontana, die de inleiding voor ouders schreef, is wereldwijd een autoriteit op het gebied van meditatie, kinderpsychologie en opvoedkunde. Hij heeft veel boeken geschreven die in ruim twintig talen zijn vertaald.
De verhalen zijn geschreven door vier gerenommeerde verhalenvertellers:
– Anne Civardi werkte vele jaren bij uitgeverijen en heeft ruim veertig kinderboeken, zowel fictie als non-fictie, geschreven en geredigeerd.
– Joyce Dunbar is een populaire kinderboekenschrijfster. Ze heeft ruim zestig kinderboeken geschreven, waaronder de verhalen over Muis en Mol, die ook op tv als tekenfilm te zien waren.
– Kate Perry schrijft al ruim twintig jaar kinderboeken. Haar werk heeft in 2000 en 2001 op de shortlist van ‘The Children’s Book Award’ gestaan.
– Karen Wallace heeft ruim negentig kinderboeken geschreven. Ze heeft ook scripts voor kinderprogramma’s geschreven en maakte deel uit van het team dat in 2001 voor The Hoobs een BAFTA won.

Voor je begint met voorlezen
Allereerst raad ik aan eerst zelf de inleiding van het boek te lezen. Hierin staat onder andere uitgelegd hoe deze meditatieve verhaaltjes werken voor de ontwikkeling van je kind, hoe je als eerste je kind laat ontspannen voordat je begint met voorlezen, wat het belang is van verbeelding en hoe deze verhalen bijdragen aan de rust, concentratie, creativiteit en het zelfvertrouwen van je kind(eren).

Een stukje uit het boek
Doe je ogen maar dicht en denk aan de sterren die hoog aan de donkere hemel staan. Hoe komt het dat ze glinsteren en zo fel stralen? Stel dat je er eentje uit de lucht kon plukken. Wat zou je er dan mee doen? Laten we eens gaan kijken! Pak je toverlantaarn en loop het toverpad af. Waar zal het je vanavond brengen? …

… Je kijkt de prinses in de ogen en je ziet dat ze meent wat ze zegt. Op dat moment lijkt het alsof je zelf door de fluweelachtige hemel schiet, pijlsnel en zo vrij als een vogel, midden tussen de fonkelende sterren. Misschien vang jij op een dag ook een vallende ster die zo schitterend is dat hij de gouden kroon van een koningin mag versieren. Wie weet, toch?

Mijn mening
Het tweede hoofdstuk van de inleiding bevat een – voor mij – prachtig stuk. Als ‘kindercoach-wannabe’ verwoorde deze tekst exact waarom ik deze opleiding wil gaan doen. “Een gelukkige jeugd leidt tot een positief zelfbeeld en een positieve levenshouding. Dat legt de basis voor een gelukkig, bevredigend bestaan als volwassene. Ook als een kind zijn eerste stappen in de wijde wereld zet, blijft het oude vertrouwde, warme nest een veilig toevluchtsoord. Opgroeien in een dergelijke omgeving heeft grote voordelen. Aandacht en aanmoediging zorgen voor een stabiele emotionele basis. Als een kind door de belangrijkste mensen in zijn leven wordt gestimuleerd zich te ontwikkelen, ziet zijn toekomst er zonnig uit.”

Dit boek krijgt volgens mij ieder spring-in-het-veldje rustig voor het slapen.

Ik heb het eerste deel ‘nachtlichtjes’ nog niet gelezen, maar dit boek staat op zich. Het boek bestaat uit prachtige voorleesverhaaltjes. Deze zijn speciaal bedoeld voor het slapengaan. Elk verhaal begint op dezelfde manier, dit is een erg prettige voortzetting van het vaste slaapritueel. De verhalen behandelen ieder een ander onderwerp. Soms koos ik zelf een onderwerp uit als iets die dag een thema was geweest of ik nam gewoon het eerstvolgende verhaaltje. Aan het eind van een verhaal staat een rijtje met affirmaties. Voor een kind dat hier de leeftijd voor heeft of er om een andere reden aan toe is, kunnen deze gebruikt worden om een gesprekje aan te gaan over de diepere betekenis van het verhaal. Kortom, een boek met positieve en inspirerende verhalen! Ook als ouder heel mooi om samen met je kindje bij deze thema’s stil te staan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s